Koffie: a love story

Gepubliceerd op 6 september 2020 om 08:53

Twee jaar geleden werd ons eerste gezamenlijke koffiezetapparaat onder hevig gevloek van De Brabander gedefenestreerd.

Het was een super luxe ding, maar het begon te lekken en de melkopschuimer werkte niet meer.

Er kwam een nieuw apparaat. Je kon het zelf onderhouden en elke functie tot in de kleinste precisie instellen. Bij de aankoop hebben we een lezing van drie kwartier ontvangen over het gebruik. Het ding had twee handleidingen: een gewone en een technische, beide meer dan 150 pagina's lang.
Zelden heb ik De Brabander zo gelukkig gezien. Dit was het apparaat der apparaten, zoveel was zeker. Ik wilde gewoon koffie.

In de twee jaren die hierop volgden, zag ik de liefde tussen het apparaat en De Brabander echter tanen. Soms werkte het niet en dit leidde steeds tot hevige ruzies, waarin dingen werden gezegd, die niemand meende. Zodra er dan weer koffie uit kwam, legden De Brabander en het apparaat het bij en besloten ze om het samen nog een keer te proberen.
Afgelopen week zat het binnenwerk echter weer eens onder de versgemalen bonen en brak er iets essentieels in het apparaat en in het hart van De Brabander. De maat was vol. Onder begeleiding van inmiddels ritueel gevloek werd ook dit apparaat de deur gewezen.

Het duurde niet lang, of er begonnen geluiden uit De Brabander te komen, die de komst van een nieuw apparaat suggereerden. Ik opperde toen heel voorzichtig, of hij niet ook een patroon van gedoemde liefde begon te bespeuren in zijn relaties met overdreven luxe koffiemachines en of we het voorlopig niet gewoon even bij ons gewone filterapparaatje konden houden, dat het wél gewoon altijd doet.
Yeah, right. Hoe kom ik erop? Kortom: sinds vandaag staat er in onze keuken een koffieapparaat, 'dat een leven lang mee gaat'. Dit keer weet hij zeker dat hij de ware heeft gevonden.
Nadat hij uren heeft staan poetsen, glimt het chromen schepsel aan alle kanten. Het is een demomodel uit een winkel, waar kopjes bovenop hebben gestaan, die enkele krassen hebben veroorzaakt. Ik merk op dat deze natuurlijk niet weg te poetsen vallen. 'Tja, dan zou ik mijn polijstmachine moeten halen,' komt het antwoord. Ik kijk mijn echtgenoot in de ogen: geen spoortje ironie.
Heb ik al gezegd dat het zijn eigen hoes heeft? Alsof je 's avonds een papegaai afdekt.

Het prijskaartje wilt u helemaal niet weten en voor dat geld maalt het niet eens zelf de bonen. Daarvoor zal uiteindelijk een peperdure koffiemolen worden aangeschaft. Correctie: sinds ik ben begonnen met typen, is er een peperdure koffiemolen op het aanrecht verschenen.

Volgende week gaat hij speciaal voor zijn nieuwe aanwinst een baristacursus volgen in Sint-Michielsgestel (logisch, daar staat de barista-academie). Het enige wat het filterapparaatje en ik kunnen doen, is er voor hem zijn.

Dan zal ik nu maar naar de keuken gaan om het gelukkige paar te feliciteren.

Foto door Chevanon Photography via Pexels

Reactie plaatsen

Reacties

Stefan
4 jaar geleden

Ware liefde in een experimentele fase op dit moment. Uiteraard laat ik mijn geliefde meegenieten van de ongekend lekkere cappucino.
De Brabander.

Rob
4 jaar geleden

Eindelijk! Dat waren ook onze ervaringen. Nu ook een Bezerra thuis sinds 5 jaar. De beste koop ooit.

Gerard
4 jaar geleden

Perfect, maar wie maalt erom ?

Maak jouw eigen website met JouwWeb